Mleko i jego pochodne, jak jogurty czy sery często goszczą na stołach, zarówno z racji walorów smakowych jak i odżywczych. Produkty mleczne stanowią źródło nie tylko cennych witamin (B, D, A), ale również znane są z tego, iż są znakomitym źródłem wysoce biodostępnego (30%) wapnia – potrzebnego do prawidłowej mineralizacji kośćca czy działania układu nerwowego oraz odpornościowego – a także białek o wysokiej wartości biologicznej.
Jednak zawarte w mleku składniki pokarmowe utrudniają też wchłanianie niektórych medykamentów, których prawidłowe stężenia są wymagane do osiągnięcia działania terapeutycznego. W związku z tym, przyjmowanie niektórych leków powinno być odsunięte w czasie względem nabiału mlecznego – zazwyczaj zaleca się przyjęcie tych leków na czczo, 1h przed śniadaniem.
Produkty mleczne utrudniają wchłanianie następujących medykamentów:
– Antybiotyki (wybrane!). Badanie dotyczące cyprofloksacyny [1] wykazało, że to głównie białka kazeinowe były odpowiedzialne za hamowanie wchłaniania leku.
Tetracykliny mają tendencję do chelatowania jonów wapniowych oraz magnezowych mleka, tworząc nieaktywne związki [5]. Jak wykazało badanie, nawet małe ilości mleka wystarczą, aby utrudnić wchłanianie leku.
Co ważne, niektóre antybiotyki, jak metronidazol powinny być przyjmowane z mlekiem (lub dużą ilością wody) w celu redukcji podrażnienia żołądka [2]. Oflaksacyna również nie reaguje z mlekiem i może być podawana równolegle [7].
– Lewotyroksyna (syntetyczny hormon tarczycy). Badanie [3] w którym uczestnicy przyjęli 1000 mcg hormony równolegle z 355 ml mleka (450 mg magnezu) wykazało odwrotną zależność pomiędzy podażą mleka a ilością krążącego we krwi T4. Rozwiązaniem dla osób, które muszą zjeść śniadanie szybko po przebudzeniu, w którym zazwyczaj gości nabiał, jest stosowanie leku przed snem [4].
– Merkaptopuryna (lek immunosupresyjny – stosowany w leczeniu np. białaczki czy chorób nowotworowych). Mleko zawiera związki, które dezaktywują lek [6].
– Leki przeciwdrgawkowe. Białka mleka zredukowały absorpcję o 50% fenytoiny [8].
– Fumuran żelaza. Stosowany w anemii mikrocytarnej może mieć obniżoną skuteczność, jeśli produkt mleczny zostanie spożyty poniżej 3h od czasu przyjęcia leku (w wyniku działania wapnia) [8].
Ref:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20053516/
- https://www.medicinenet.com/metronidazole-oral/article.htm
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29589994/
- http://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/vol-4-issue-5/vol-4-issue-5-p-7/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191675/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18045784/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1381290/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0928098719301411
Ponoć są najnowsze badanie, że merkaptopuryna może być już podawana z produktami mlecznymi?
Nie widziałem tych badań i nie wiem jakiej są jakości, ale w przypadku pacjentów onkologicznych sugeruję takie rzeczy konsultować z lekarzem.